Bitumen/ kunststof daken

Platte daken zijn voorzien met bitumen of kunststof. De meeste platte en licht hellende daken in ons land hebben bitumen ofwel bitumineuze dakbedekking.

Bitumen heeft unieke en bijzondere eigenschappen, zoals duurzame waterdichtheid, uitstekende hechting en gemakkelijk te verwerken en daardoor geschikt voor complexe dakvormen. Andere bijzondere eigenschappen zijn de hoge temperatuurstabiliteit, hoge weerstand tegen veroudering, geschikt voor recycling, zeer bestendig tegen UV-stralen en bij onderhoud gemakkelijk te overlagen.
Overigens wordt weleens gedacht dat bitumen teer (steenkoolproduct) is. Dat is niet het geval. Bitumen is een aardolieproduct dat ontstaat als restproduct als de benzine of diesel uit de aardolie is gehaald.
We werken met A-kwaliteit merken. Alleen het beste is goed genoeg. Daarom geven we 15 jaar garantie op de bitumineuze daken.

- Kunststof daken (PVC en EPDM)
Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Een brander komt er niet aan te pas. Andere voordelen ten opzichte van bitumineuze dakbedekking, zijn dat het lichter is in gewicht en in veel gevallen ook volledig te recyclen. De belangrijkste kunststof dakbedekkingen zijn EPDM en PVC dakbedekking. Beide dakbedekkingen zijn geschikt voor renovatie en nieuwbouw.

> EPDM is een synthetisch rubber. Omdat het geen naden kent is het in alle lengtes leverbaar. De folie wordt dan in de fabriek gemaakt en daarna op het dak uitgevouwen. De dakbedekking wordt veelal koud verlijmd.
Omdat het weinig onderhoud vergt en probleemloos veertig tot vijftig jaar meegaat, wordt het gezien als de meest milieuvriendelijke dakbedekking in de huidige markt.
Andere voordelen zijn dat het materiaal volledig recyclebaar is en EPDM is zeer elastisch en het kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht. Uitzondering is de mastieke dakbedekking die moet worden verwijderd voordat EPDM wordt aangebracht.

> PVC-dakbedekking is een veel gebruikt materiaal, licht van gewicht en honderd procent recyclebaar. Het wordt vaak op grote daken toegepast en verwerkt door middel van thermisch lassen. De standaard levensduur van PVC dakbedekking is twintig tot dertig jaar. Hoe dikker het materiaal hoe langer de levensduur. De minimale dikte van PVC-banen is 1,2 mm.
De dakbedekking van PVC kan niet op bitumen of polystyreen ondergrond worden aangebracht; er zit altijd een scheidingslaag tussen. De breedte loopt uiteen van 700 mm tot 3.000 mm.